Smoothie-bowl
Oooooh wat heerlijk dat de temperaturen weer ruim boven de 10 graden zijn he?
Met een zonnetje erbij deze week is het toch echt volop lente!
Buiten dat we met z'n allen weer veel meer de deur uitgaan, hebben we ook behoefte aan andere voedingsmiddelen/ voedingsstoffen.
Hebben jullie dat ook al gemerkt?
Je zin in bepaalde voeding neemt af (verwarmende gerechtjes) en er ontstaat weer behoefte aan bijvoorbeeld meer vers, meer groen, wat lichter eten, wat heel logisch is als de dagen gaan lengen en de temperaturen stijgen.
Tip: Ga eens rustig zitten en laat eens wat ontbijtjes de revue passeren en voel eens echt waar je lichamelijk en mentaal behoefte aan hebt op dit moment.
Grote kans dat onderstaand receptje daar vanaf nu ook weer bij kan gaan horen!
Waarom zou je nou een smoothie gaan eten met een lepeltje? Een smoothie heeft als valkuil dat 't al snel een 'haastgerechtje' wordt zoals Jolijn zo mooi ook in haar boek "Vegadutchie" beschrijft.
Als je een smoothie snel opdrinkt, heeft je spijsvertering niet genoeg tijd om alle gezonde voedingsmiddelen op te nemen. Wanneer je je (dikke) smoothie eet met een lepeltje en toppings toevoegt, moet je goed kauwen, waardoor enzymen in je mond (die belangrijk zijn voor de vertering), niet worden overgeslagen. Wil je meer lezen over hoe belangrijk 't kauwen van je voedsel is? In het boek "The Sitting Chef" van Annemarie Postma staat een uitgebreid hoofdstuk hierover.
Natuurlijk zijn er ontzettend veel verschillende soorten smoothies te maken die geschikt zijn om te eten uit een bowl en ook voor de toppings kun je van alles bedenken.
Op Instagram heb ik afgelopen lente/ zomer heel wat verschillende "smoothie-bowls"geplaatst onder de #inspiratiesmoothiebowl voor jullie om wat inspiratie op te doen.
Ik hou er enorm van de 'bowl' zo mooi mogelijk te maken, dat eet nog net wat lekkerder!
Omdat de 'bowls' zeker tot mijn favoriete ontbijtjes horen, zullen daar steeds weer nieuwe geplaatst worden.
Ingrediënten voor een heerlijke groene smoothie:
- 1/2 avocado
- grote hand spinazie
- paar stukjes verse ananas
- 1/2 kiwi
- 1/4 banaan
- water (of kokosrijstmelk)
Ingredienten voor een heerlijke acaibowl:
-1/2 avocado
-1/4 banaan
- hand bevroren zomerfruit (let op: is je blender sterk genoeg? anders eerst ontdooien!)
- theelepeltje acai-poeder (bio)
- water (of kokosrijstmelk)
- (voeg evt wat "stronkjes"veldsla toe, maar niet teveel want dan verliest de bowl z'n prachtige roze/ paarse kleur en wordt hij bruin)
Ideeën voor toppings:
- hennepzaad
- chiazaad
- geroosterde sesamzaadjes
- kokosrasp/ kokoschips
- blauwe bessen
- gedroogde aardbeitjes/ framboosjes/ goji besjes/ ananas
- (homemade) granola
- cacaonibs
- ongebrande/ ongezouten nootjes
- (geroosterde) zonnebloempitjes/ pompoenpitten
-gepofte quinoa
Snij alle ingredienten voor je smoothie in stukken en doe het in de blender, voeg de bladgroenten toe en vul water bij tot 1/3 van je fruit/groente-mengsel.
Laat de blender z'n werk doen, je hebt nu een dikke groene smoothie (te dik? voeg dan op gevoel nog ietsje water toe).
Pak een grote kom en doe de smoothie erin, maak 't geheel mooi af met de gezonde toppings.
Neem lekker de tijd om dit heerlijke frisse (vullende) ontbijtje op te lepelen en kauw ondertussen goed op elke hap!
Liefs, Kim