Smeuïge chocoladecake (gluten- en suikervrij/vegan/exorfinevrij)
Deze titel is ‘nothing but the truth’ en als ik dat zelf lees, MOET ik ’t maken, want wie wil nou niet genieten van iets wat ‘volwaardig’ smaakt, maar toch glutenvrij, suikervrij en vegan is?
Deze cake kun je gerust je visite voorzetten bij de koffie of thee, maar persoonlijk zou ik ‘m liever helemaal voor mezelf houden en inzetten bij ’t ontbijt, de lunch én als tussendoortje! :-)
Ooh ja en invriezen gaat per plakje ook prima, maar ja dat is een beetje overbodige info bij dit recept, want overhouden nee dat gaat je niet lukken.. ;-)
Ingrediënten:
100 gram boekweitmeel
100 gram amandelmeel
3 eetlepels chiazaad
4 eetlepels (rauwe) cacao
3,5 rijpe bananen (+/- 350 gram zonder schil)
120 ml kokosmelk (of een andere plantaardige melk)
120 ml gesmolten extra vierge kokosolie (+/- 108 gram vast)
150 ml lauw water
5 dadels zonder pit
1/2 theelepel vanille-extract (suikervrij!)
1,5 theelepel citroensap met 1 volle theelepel baking soda (hier maak je een bruisend 'goedje' van, lees de instructies goed in de werkwijze van dit recept!)
1 theelepel Keltisch zeezout
(evt kokosolie om in te vetten)
(De dikgedrukte groene producten zijn door aan te klikken direct bestelbaar in de Pure Generaties webshop!)
Benodigdheden:
Grote mengkom
Cakevorm
Blender
Werkwijze:
Wel de chiazaadjes in ’t lauwwarme water voor ongeveer een kwartiertje, dit vervangt in deze cake de eieren en maakt ‘m extra smeuïg en voedzaam (oa een bron van omega-3 vetzuren en bomvol antioxidanten, daarnaast helpt chiazaad je stofwisseling optimaal houden).
Zet een pannetje op laag vuur op en laat de kokosolie vast smelten.
Verwarm daarna alvast de oven voor op 180 graden.
Pak de blender en doe de bananen, kokosrijstmelk, gesmolten kokosolie en dadels hierin.
Mix alles tot een romig geheel.
Weeg nu in een grote mengkom 't meel en de rest van de droge ingrediënten af en meng dit goed door elkaar.
Voeg nu 't romige mengsel uit de blender toe aan je meelmengsel en roer dit goed door elkaar, daarna voeg je ook de gewelde chiazaadjes toe en meng dit nogmaals goed door elkaar.
Let op: maak nu met de uitgeperste citroensap en de baking soda een bruisend 'goedje', dit voeg je als allerlaatste toe aan 't beslag (dit zorgt dat de cake goed gaat rijzen!)
Stort je mengsel in een (ingevet) cakeblik en zet voor ongeveer 45 minuten in de oven, controleer tussendoor een keer of hij niet te hard gaat.
Laat de cake afkoelen in de vorm voor je ‘m gaan aansnijden.
Tips:
Maak van dit recept ook lekkere muffins (om mee te nemen of in de lunchtrommel) , maar kort de baktijd dan wel iets in, ongeveer 10 minuten minder
Varieer met meelsoorten, bedenk wel dat sommige meelsoorten, zoals bijvoorbeeld kokosmeel, meer vocht absorberen, voeg dit dan extra toe
Voeg wat extra specerijen toe zoals bijvoorbeeld een snufje Ceylon kaneel
Roer op ’t laatst wat (diepvries) frambozen door 't beslag voor een frisse touch aan je cake
Voeg wat gepelde hennepzaadjes toe om de cake nog éxtra voedend te maken
'Drip' wat gesmolten pure chocolade over de cake als extra smaakmaker!
Geniet er lekker van en laat vooral weten of deze cake bij jullie ook zo in de smaak valt!