Enzymen en jouw gezondheid...!
Enzymen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en dan heb ik het speciaal over de spijsvertering.
Zoals je vast wel weet kan een slechte spijsvertering heel veel gevolgen hebben voor de gezondheid, dus als je te weinig enzymen hebt zal de spijsvertering niet goed werken en zullen er uiteindelijk veel meer kwalen ontstaan.
Daarnaast zijn enzymen ook nodig bij heel veel chemische processen die in het lichaam plaatsvinden.
Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig.
Zonder enzymen kunnen ze slecht gaan functioneren, of gaan helemaal stoppen.
Enzymen komen uiteindelijk uit twee bronnen:
1.Je eigen lichaam die bij de geboorte de capaciteit meekrijgt om gedurende het leven een bepaalde hoeveelheid enzymen aan te maken.
Hierbij gaat het lichaam ervan uit dat je ook enzymen binnenkrijgt via de voeding, de 2e bron.
Dit zijn de drie hoofd-categorieën van enzymen (er zijn er wel 5000 hoor)
Proteasen; dit zijn enzymen die eiwitten afbreken,
Lipasen; dit zijn enzymen die vetten afbreken,
Amylasen; dit zijn enzymen die koolhydraten afbreken.
Je spijsvertering begint al in je mond. Het eten wat je eet wordt in de mond gekauwd en de enzymen die in het eten zitten worden geactiveerd, waarna het eten doorgaat naar de maag waar de voorvertering start. Deze voorvertering is volledig in handen van de enzymen en duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat het voor-verteerde voedsel in je lichaam verder voor de uiteindelijke vertering totdat het voedsel klein genoeg is om door de wand van de dunne darm opgenomen te worden door het lichaam.
Op het moment dat het voedsel niet voor-verteerd wordt, dus als er geen enzymen aanwezig zijn, zal het verdere proces veel en veel moeizamer verlopen en zal gigantische hoeveelheden extra energie kosten, waardoor je uiteindelijk weer andere problemen met je gezondheid kunt krijgen, en dan met name de problemen die direct of indirect gerelateerd zijn aan de spijsvertering.
Hoe de aanwezigheid van enzymen zich verhoudt tot de kwaliteit en de kwantiteit van leven, is ooit heel goed omschreven door een bekende wetenschapper:
“…Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn potentiële voorraad enzymen. Het gebruik van extra enzymen in de voeding zorgt dat je langer profijt hebt van je lichaamseigen voorraad, met als direct resultaat een gezonder, langer en vitaler leven…”
Wij mensen zijn de enige wezens op deze aarde die hun eten bereiden met behulp van koken, bakken, grillen of stomen.
In ieder geval verhitten wij het meeste voedsel wat uiteindelijk een verwoestend effect heeft.
Niet alleen verdwijnen dan plotseling veel belangrijke voedingsstoffen, maar ook nagenoeg alle enzymen worden inactief gemaakt.
Voor wat betreft de enzymen, deze worden al vernietigd bij een verhitting van 50 a 60 graden. Ze worden letterlijk kapot gemaakt.
In ons speeksel zitten dan nog wel wat enzymen, die door het lichaam zelf aangemaakt worden, maar dit is te verwaarlozen.
Niet alleen de hoeveelheid enzymen in je speeksel, maar ook de duur van het kauwen is belangrijk, waardoor de weinig aanwezige enzymen niet eens de kans krijgen zich te vermengen met het voedsel.
Dit heeft als direct gevolg dat al ons eten wat in de maag komt een chronisch gebrek heeft aan enzymen.
Het eten ligt dan ‘als een blok’ op je maag, zonder de benodigde verteringsenzymen die het voor-verteren in werking moeten zetten.
Het maagzuur probeert dan nog enigszins iets van die achterstand weg te werken, maar dat lukt gewoon niet.
De klomp voedsel komt aan in de dunne darm waarna de pancreas (alvleesklier), die de tweede ronde verteringsenzymen aan moet maken, volledig in de stress raakt.
De gestreste pancreas moet dan alle reserves aan enzymen in het lichaam aanspreken om toch het voedsel te kunnen verteren en de voedingsstoffen de kans te geven om de darmwand te passeren.
Dit lukt in de meeste gevallen niet, zodat belangrijke voedingsstoffen via de natuurlijke weg het lichaam gewoon weer verlaten.
Daarnaast hebben we nog het feit dat ieder lichaam maar een bepaalde hoeveelheid enzymen aan kan maken in zijn leven.
Door het gebrek aan enzymen uit het voedsel, is de eigen voorraad dan heel erg snel op.
Op het moment dat de voorraad op is en er worden geen enzymen via de natuurlijke weg ingenomen....dan beginnen de kwalen.
Processen en systemen in je lichaam beginnen te haperen omdat de juiste voedingsstoffen niet meer aanwezig zijn.
Rauw voedsel bevat alle natuurlijke enzymen die het lichaam nodig heeft. Deze enzymen worden voor 99% vernietigd als je voedsel gaat koken.
Er zijn twee manieren waarop de mens aan enzymen kan komen.
De eerste manier is het eten van rauwe groenten zoals ijsbergsla, wortel, bleekselderij enz.
Wanneer voedsel te lang wordt verhit, verdwijnen de enzymen.
Vandaar dat het belangrijk is om bij elke maaltijd een kleine bij-salade te eten.
De tweede manier om aan enzymen te komen is het aanmaken van enzymen door het lichaam. Om dit proces te laten plaatsvinden zijn vitaminen nodig.
Enzymen binden zich aan andere stoffen; pas zo kunnen ze hun werk doen.
Normaal gesproken hechten sporenelementen zoals natrium, kalium, mangaan, koper, magnesium, ijzer, zink, de vitaminen B1, B2 en C zich aan een enzym.
Deze stoffen worden co-factoren genoemd en zonder deze stoffen kan het enzym zijn functie niet uitoefenen.
Nu is het echter zo dat ook pesticiden en synthetische antibiotica zoals penicilline zich aan het enzym hechten.
Hierdoor stagneert het katalysatorproces dat een enzym uitvoert.
Het enzym is volledig onbruikbaar geworden; vandaar dat we in dit geval spreken van enzymremmers.
Het gevolg is dat het voedsel slechter verteerd en er ontstekingen op celniveau ontstaan, wat zou kunnen leiden tot allerlei infectieproblemen en zelfs tot ziekten als candida, de ziekte van Crohn en de welvaartsziekten kanker, diabetes mellitus, obesitas en hart- en vaatziekten.
Enzymen bevatten veel energie die nodig is om voedsel te verteren.
Wat gebeurt er echter als iemand ziek is?
Dan is het niet goed om zware maaltijden te nuttigen.
De energie van enzymen worden bij een ziekte vooral ingezet om het ziek zijn te bestrijden.
Wanneer de enzymen moeten werken om eten te verteren, werkt dat averechts op het geneesproces.
Veel mensen eten van nature al minder als ze ziek zijn; dat is een logische reactie die je ook heel goed terugziet bij dieren.
Andersom is het waar dat als iemand last heeft van een allergie, of zenuwaandoeningen, luchtwegenproblemen enz het spijsverteringsstelsel minder goed werkt.
Dat komt omdat de enzymen hun aandacht richten op het genezen in plaats van het verteren van voedsel.
Hierdoor kunnen weer nieuwe ziekten ontstaan; de balans is zoek.
Daarom is het geen overbodige luxe om hiervoor een voedingssupplement met enzymen in te nemen die de vertering helpt, op de manier zoals het ooit bedoeld is.
Het alternatief, alléén maar rauw voedsel eten, is niet (voor iedereen) haalbaar.
Het gevolg zal zijn dat je veel minder last zou kunnen hebben van degeneratieve ziektes zoals je hierboven kunt lezen.
Het innemen van enzymen-supplementen kan ervoor zorgen dat er tijdens het proces van verteren véél minder stress in de pancreas (alvleesklier) en in de rest van het lichaam, is.
Daarbij voorkom je ook dat de enzymenvoorraad in je lichaam niet onnodig snel op zal raken.
"Want als dit op is…..zal je lichaam snel gaan vervallen, met allerlei kwalen en ziektes als gevolg…."
Er zijn diverse producten die enzymen bevatten en je kunnen ondersteunen bij 't verteringsproces:
Wil je graag advies wat jij zou kunnen doen om jouw gezondheid te ondersteunen met enzymen? Stuur een mailtje naar daphne@puregeneraties.nl
Uiteraard zijn de tips en adviezen (+ supplementen) nooit een vervanging van medische zorg en dienen deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.