Ben jij lactose-intolerant?
Kun jij lactose goed verteren of herken je je in de onderstaande klachten?
Heb je er wel eens bij stil gestaan dat een voedsel-intolerantie je lichaam veel energie kan kosten?
Het kan de oorzaak zijn van vage klachten zoals vermoeidheid, huidproblemen of darmklachten.
Dat gluten voor veel mensen moeilijk te verteren zijn is gelukkig steeds beter bekend.
Maar ook zuivel gaat lang niet altijd vrij uit.
In Amerika staat melk bovenaan de lijst van voedselallergieën (Cordain, 2012).
Voedingsintoleranties zijn een allergische reacties van het lichaam, maar met een minder extreme directe uitwerking dan bij een echte voedselallergie het geval is (denk aan notenallergie, waarbij mensen zelfs kunnen stikken door inname van één nootje).
Voedingsintoleranties gaan over het algemeen niet direct met zulke extreme symptomen gepaard, maar hebben op lange termijn wel grote gevolgen voor de algemene gezondheid.
Naast (chronische) lichamelijke klachten kunnen voedingsintoleranties ook bijdragen aan gedragsstoornissen, psychische klachten en seksuele problemen.
Dit zijn de 5 meest voorkomende klachten:
– Chronische vermoeidheid – Zwaarlijvigheid / Obesitas – Prikkelbare darm syndroom (PDS) – Huidklachten zoals eczeem, cellulite, psoriasis, puistjes etc. – Ademhalingsklachten zoals bijvoorbeeld astma en hyperventilatie
75% van de volwassen mensen kan lactose (melksuiker) niet goed verteren omdat ze er niet (of niet voldoende) van het benodigde enzym daarvoor aanmaken.
(Klik hier voor extra enzymen)
Vaak merk je pas wat voor effect zuivelproducten op je lichaam hebben als je er eerst een tijd mee stopt
De meeste zuivel bevat lactose, de melksuiker die slecht verteerbaar is. Melk staat met stip bovenaan met 4,6% melksuiker.
Melksuiker verteren wij slecht omdat het enzym lactase, dat de lactose verteert, bij veel mensen ontbreekt, dit verdwijnen gebeurt na het eerste tot het derde levensjaar.
Zuivel is een van de leveranciers van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat de groei van (borst)kanker kan bevorderen en de werking van de schildklier kan verslechteren.
Als lactose uit de voeding niet verteerd wordt, komt het onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan.
De ontlasting kan daardoor dun worden. Lactose kan ook in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën.
Hierbij ontstaan vetzuren en gassen en dit veroorzaakt allerlei darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen en een buik die flink rommelt. Ook je ontlasting is niet normaal; het kan dun, zurig en schuimend zijn en soms zelfs iets groen kleuren.
Bij een wetenschappelijk onderzoek in 2009 onder 1049 mensen met allerlei klachten, bleek een groot deel van de klachten als chronische vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, eczeem, diarree of spijsverteringsklachten te zijn verdwenen of grotendeels verminderd na aanpassing van het voedingspatroon en het weglaten van voedingsmiddelen en voedingsstoffen waar het lichaam gevoelig voor bleek.
Zuivel gemaakt van koemelk is zwaarder te verteren dan zuivel gemaakt van geitenmelk.
Qua samenstelling van het aminozuur lijkt de zuivel van de geit meer op de menselijke lichaamsopbouw.
Geitenmelk benadert ook meer het eiwitprofiel van moedermelk dan koemelk.
Koemelk bevat onder andere het type eiwit A1 bètacaseïne, dat moeilijk te verteren is en niet voorkomt in geitenmelk.
Geitenzuivel heeft daarnaast hogere gehalten aan gemakkelijk afbreekbare korte- en middellange vetzuurketens.
Dit betekent dat deze daardoor ook lichter verteerbaar is.
De mineralen calcium, magnesium, ijzer, koper, zink en selenium, maar ook fosfor, nemen we beter op dan uit zuivel van koemelk.
De zuivel van de geit bevat echter wel lactose.
Gefermenteerde zuivel is door de bewerking van bacteriën lichter verteerbaar dan de hiervoor genoemde zuivelproducten.
Yoghurt van een goede kwaliteit is rijk aan melkzuurbacteriën (lactobacillus) en bifidobacteriën.
Deze bacteriën (probiotica) kunnen voor een goede zuurgraad zorgen en houden daarmee de darm gezond.
Karnemelk doet dat ook maar in mindere mate.
(voor extra probiotica op basis van Kefir, klik hier)
Zure melkproducten, zoals kwark, yoghurt en karnemelk bevatten minder lactose dan melk, vla en room en kun je met een lactose-intolerantie vaak goed verdragen, net zoals roomboter.
Meestal is het dus niet nodig om zeer strikt alle zuivel te vermijden als je lactose-intolerant bent.
Zuivel kwam echter in het patroon van onze oerouders niet voor.
Het is een zwaar verteerbare eiwitbron, waarbij koemelk met stip op 1 staat.
Voor alles geldt dan ook om ze niet of met mate te gebruiken.
Dus zeker niet elke dag met bv hetzelfde yoghurtontbijt beginnen, maar afwisselen!
Rijstmelk is lactose- en glutenvrij, net als amandelmelk.
Sojamelk is ook lactosevrij maar zwaar verteerbaar, heb je een koemelkallergie dan verdraag je vaak ook geen soja.
Havermelk is lactosevrij maar bevat wel gluten (of het moet specifiek op het pak vermeld staan dat het glutenvrij is).
Kokosmelk is lactose- en glutenvrij, het bevat middenketenvetzuren en is dus licht verteerbaar.
Herken je jezelf in bovenstaande klachten, maar weet je niet hoe dit aan te pakken, neem dan contact met mij op voor een voedingsadvies speciaal gemaakt voor jou of voor een EMBloedtest waar oa ook naar de intoleranties wordt gekeken (en bv ook naar de darmgezondheid).