top of page

Miso-pinda-champignons met noodles (glutenvrij/vegan/Exorfinevrije opties)


Dit is denk ik 't meest lekkere 'comfort-food' recept wat ook nog gezondheid brengt! Soms heb je zoooo'n zin in een romig gerecht, dan is dit je recept! Tip: Lees ook vooral alle info over Miso onderaan..

Ingrediënten (2 à 3 personen): - Pakje rijstroom - 1,5 lepel 100% pindakaas (of notenpasta) - kokosolie om in te bakken

- 1 prei - bakje champignons (tip: vervang door shii-takes wanneer je exorfinevrij eet!) - half pak fijngesneden spinazie diepvries (tip: vervang door andere groene groenten wanneer je exorfinevrij eet!) - noodles naar keuze (wij hadden Thaise rijstnoodles van zilvervliesrijst) - 1 blokje miso-bouillon. - mespuntje cayennepeper (niet uitschieten!) - Keltisch zeezout + peper naar smaak - ongezouten pinda’s als topping


(Tip: Alle dikgedrukte, groen onderstreepte producten zijn direct bestelbaar in de Pure Generaties webshop)


Bereiding:

- Snijd de paddenstoelen & prei

- Zet de spinazie in een steelpannetje op een lage warmtebron

- Pak een grote wokpan, smelt de kokosolie & bak de prei en vervolgens de champignons

- Snijd ‘t miso-blokje in fijne blokjes & voeg deze + de cayenne toe

- Voeg de pindakaas en de rijstroom toe en roer goed door

- Laat even sudderen en als ‘t een mooie saus is, voeg je de spinazie toe en proef je of ‘t op smaak is

- Zet vast water voor noodles op en check hoe lang deze moeten koken/weken

- Zodra de noodles klaar zijn voeg je deze bij de saus en warm al roerend goed door



Geniet ervan, wij doen dat meestal lekker met 't bord/bakje op schoot!

MISO wat is dat nou eigenlijk?

Tijdens onze workshops geven we vaak aan dat miso érg gezond is, maar wat is miso nou eigenlijk precies?

Umami, de vijfde smaak in het Japans, beter bekend als miso.

Dit ingrediënt wordt steeds vaker gebruikt in Nederland, maar toch is het voor veel mensen nog onbekend.

Japanners noemen miso dus Umami, wat de vijfde smaak betekent.

Zij doen dit omdat miso een heel andere smaak heeft dan de vijf basissmaken die er zijn, namelijk zoet, zuur, zout én bitter.

Miso is een gefermenteerd gerecht dat bestaan uit sojabonen, zout en granen. Fermenteren betekent het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels.

In Azië worden er redelijk veel gefermenteerde producten gemaakt.

Toch is miso wel één van de bekendste. Het is zelfs zo populair dat ieder dorpje of stadje zijn eigen miso maakt. De smaken van die Japanse bouillonpasta kunnen dus erg verschillen van elkaar. Dit komt doordat de hoeveelheid en de soort graan, de hoeveelheid fermentatiestarter die is toegevoegd en de rijpingsgraad overal anders zijn.

Miso kan de darmflora en de spijsvertering bevorderen. Dit komt doordat bij het fermenteren de complexe proteïnen, vetten en koolhydraten in de sojabonen worden afgebroken. Dit kan de spijsvertering helpen en daardoor kunnen er ook nog eens goede darmbacteriën ontstaan. Miso vind je meestal in een kruidenpasta (deze kun je ook zelf maken, Google maar eens), deze zit naast bovengenoemde ook bommetje vol met ijzer, calcium, potassium, vitamine B en proteïnen.

Dat miso een bron is van goede stoffen is natuurlijk heel fijn. Toch zouden wij je niet adviseren om een eetlepel van deze pasta in één hap naar binnen te werken, zodat je die goede stoffen binnenkrijgt. De smaak van de pasta is er namelijk een waar je misschien een beetje aan moet wennen. Hij wordt vooral gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De meest klassieke bereiding van miso is in de soep.

Dit traditionele Japanse gerecht wordt bij zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten gegeten.

Wist je dat wij bouillonblokjes in de webshop hebben waar miso in is verwerkt?


Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page